dinsdag 13 augustus 2013

Inleiding kunst verkopen

Inleiding kunst verkopen


Kunst verkopen? Hoe doe je dat?

Kunstenaars die van hun werk moeten of willen leven zullen toch een manier moeten vinden om hun werk aan de man te brengen.

Kunst verkopen via een galerie?

Kunst verkopen kan natuurlijk op de manier die  al sinds Rembrandt al wordt gebruikt, namelijk de galerie waar het werk komt te hangen om dat aan belangstellenden en vooral mogelijke kopers te laten zien.

Er zijn vele galeries waar je kunst verkopen kunt

Het aanbod aan galeries is groot. Sommige galeries zijn gespecialiseerd, sommige stellen hele hoge eisen, zowel qua exposanten als qua kopend publiek, anderen proberen juist een vorm van laagdrempeligheid te krijgen om kunt voor grotere groepen toegankelijk te maken.

Inleiding kunst verkopen

Sommige galeries zijn prijzig

Daarnaast vragen veel galeries forse commissies, tot de helft van de verkooppprijs aan toe. Dat maakt de werken enorm duur als de kunstenaar er zelf ook nog iets aan verdienen wil.

Ook wordt er vaak een huurprijs of ook wel muurprijs gevraagd, al dan niet met een mogelijkheid van verrekenen bij een mogelijke verkoop.

De match tussen galerie en kunstenaar kan soms beter. 

Door de verschillende eisen van de kunstenaars en de eisen van de galeries is een goede "match" tussen galerie en kunstenaar zeker niet gegarandeerd. In dat geval is uitwijken naar een andere galerie of het zoeken van andere wegen om de kunst aan de man te brengen nog niet zo'n slechte oplossing

Exposeren op alternatieve plaatsen


Men gaat exposeren op alternatieve plaatsen, zoals bij wachtkamers van doktoren, ziekenhuizen en dergelijke. Ook hotels, restaurants en andere horecagelegenheden zijn populair.

Goedkope oplossingen als kunstroutes

Dan is de mogelijkheid van de kunstroute, atelierroute en andere manieren om bezoekers naar het eigen atelier te krijgen. Lekker goedkoop, want je zet de deur open en je hebt verder geen kosten.

De kunstmarkt om kunst te verkopen

Veel plaatsen organiseren in de zomermaanden kunstmarkten waarbij een kraam gehuurd kan worden waar de kunstwerken verkocht worden. Het aanbod is vaak heel divers en de kwaliteit zeer wisselend.

En natuurlijk internet. Toch?

En zo zijn er meer manieren om kunst te verkopen die op dit weblog uitgebreid aan bod zullen gaan komen.

En internet? Dat hebben we nog niet behandeld. De reden daarvoor is, dat er zoveel voors en tegens zijn met betrekking tot de handel in kunst op internet dat hier heel veel over te zeggen valt. Dat gaan we op dit weblog dan ook nog uitgebreid doen.