vrijdag 30 augustus 2013

Deelnemen aan kunstmarkten

Deelnemen aan kunstmarkten


Elk dorp heeft wel een kunstmarkt

Elk dorp met een kerk en drie boerderijen heeft tegenwoordig een kunstmarkt. Heel mooi natuurlijk, want het brengt mensen in contact met allerlei kunstvormen en dat kan natuurlijk nooit kwaad. In de praktijk bestaat overigens een heel groot deel van de aangeboden waren uit sieraden in allerlei vormen en maten.


Gaan we kunst kopen of wat tijd doden?

Als we het eerdere artikel over kunstkopers erbij halen dat we eerder hebben gezien, dan zien we dat we hier weliswaar met geïnteresseerden te maken hebben maar ook met veel mensen die eens over de markt lopen bij wijze van tijdsverdrijf. Als er kopers bij zijn, moeten we die vinden in de categorie van de impulskopers.

Impulskopers zoeken herkenbare kunst

Impulskopers zijn mensen die graag iets herkenbaars hebben dat ze zo aan de wand kunnen hangen. Dat betekent dus geen moeilijke onderwerpen als naakten of abstract, tenzij het gewoon een heel fleurig werk is dat in een moderne huiskamer tot zijn recht kan komen. Portretten van onbekenden zijn ook vaak lastig aan de man te brengen.

De prijs moet direct uit de portemonnee gehaald kunnen worden

Naast de herkenbaarheid dient ook de prijs geschikt te zijn voor een impulsaankoop. Een kunstwerk van vele honderden euro's vraagt een meer afgewogen koop. Daar wil men rustig over na kunnen denken en er nog eens op terugkomen. Dus een prijs waar men niet te veel over na moet denken is noodzakelijk.Voor de meeste mensen betekent dat toch een maximum dat ergens tussen de 100 en 200 euro ligt. Daarboven vraagt het wat meer nadenken.

Het formaat moet direct mee te nemen zijn

Het vorige punt, de prijs betekent ook dat we met redelijk hanteerbare formaten aan de gang moeten. Een 50x60 is voor die prijs nog wel te maken maar een 80x80 en groter wordt niet alleen slecht hanteerbaar maar ook te duur. En als kunstenaar verdien je er dan te weinig aan.

Trek de aandacht

Een goede aandachtstrekker is meestal om niet statisch achter een kraam te gaan staan maar iets te doen. Bijvoorbeeld een schilderijtje maken. Niet te snel natuurlijk want dan krijgen de mogelijke kopers het idee dat het allemaal zoveel werk niet is en betalen ze er niet meer voor...

Pas uw werk aan aan de kunstmarkt

Deelname aan een kunstmarkt kan dus leuk zijn maar het is eigenlijk maar voor beperkte werken geschikt.